Är du över 60 år och drömmer om att resa, renovera eller bara vill kunna unna dig något extra ibland? Om du äger din bostad kan det finnas möjlighet att frigöra pengar från bostadens värdeökning - utan att behöva sälja.

Med hjälp av speciallånet Hypotekspension totalrenoverade Svante sitt kök, konstnärerna Ronny & Katarina skapade en vardagsbuffert och Ljubinka hjälpte sin son att förverkliga sin affärsidé.

Svante

– Jag hade idéer om hur jag kunde göra om lägenheten, men det skulle kosta flera hundra tusen. Dessutom behövde jag en ny bil. Då fick jag höra talas om Svensk Hypotekspension, och det blev som en 180 graders vändning. Att kunna ta det här lånet betyder mycket för mig.

Katarina och Ronny

Katarina och Ronny

– Vi behöver inte tänka att vi gör en målning enbart till försäljning. Man kan unna sig glädjen att njuta av sitt eget arbete. Och dessutom betala räkningar utan att bli orolig, säger Katarina.

Ljubinka

Ljubinka


Familjen betyder allt. Därför var det en självklarhet att bidra med ett lån när sonens affärsidé behövde finansiering.
– Mina barn är det största jag har. Varför skulle jag inte hjälpa dem? säger Ljubinka.


Hur fungerar lånet?

Hypotekspension är en så kallad kapitalfrigöringskredit. Det betyder med andra ord att du plockar ut lite av värdeökningen på din bostad i förskott. Till skillnad från ett vanligt bolån är lånet helt amorteringsfritt, du betalar alltså inte tillbaka på lånet varje månad. Räntan läggs till löpande men betalas först när bostaden säljs


Vad händer om bostaden sjunker i värde?

Vår Skuldfrigaranti innebär att du aldrig kan bli skyldig mer än vad du får ut för bostaden vid en försäljning.


För vem passar Hypotekspension?

Är du över 60 år, vill bo kvar i bostaden du äger och behöver låna pengar kan Hypotekspension vara ett bra alternativ. Många äldre upptäcker att storbankerna inte lånar ut till pengar till pensionärer med lägre pension.


Vad krävs att jag ska få låna?

  • Du behöver äga en bostadsrätt, en villa eller ett fritidshus i ett område godkänt för utlåning.
  • Du behöver ha fyllt 60 år och lever du tillsammans med någon ska den yngsta av er fyllt 60 år.
  • Bostadsvärdet behöver uppgå till minst 500 000 kr om det gäller en bostadsrätt och minst 900 000 kr om det är en villa eller fritidshus.