Anita och Bosse Borgström

 - Det är klart att ni ska ha roligt, tyckte barnen

 

– Det är klart att ni ska ha roligt – vi blir ju inte lottlösa ändå. Så resonerade Anita och Bosse Borgströms båda söner när de fick höra om föräldrarnas planer på att belåna sitt hus med hjälp av Svensk Hypotekspension. Huset är beläget i Billdal helt nära havet söder om Göteborg. Härifrån ser Anita och Bosse Stenabåtarna passera förbi och de kan också se ut mot Donsö och Vrångö och de blinkande ljusen från fyrarna Trubaduren och Tistlarna.

 

– Att få bo så här är livskvalitet och jag tröttnar aldrig på att se solen gå ner i havet, säger Anita. Kärleken till skärgården och båtliv har de gemensamt. Anita har seglat sedan barnsben och Bosse sedan i ungdomen men i familjen Borgström är det Bosse som är hopp-i-land-kalle medan Anita tar hand om rodret. Seglar gör de fortfarande och sommarstället på Resö i Bohuslän tänker de behålla så länge de orkar.
– När våra vänner frågar om det inte räcker med att vi ser havet på ett ställe brukar jag säga att det är olika hav. På Resö är det Skagerack och här är det Kattegatt, säger Anita och skrattar.

Anita och Bosse BorgströmArtikel i GP

Det var en artikel i Göteborgs-Posten som väckte deras intresse för att belåna huset i Billdal.

– Vi har bott här sedan huset byggdes 1979 och hade 237 000 kronor kvar i lån. Vi kontaktade Svensk Hypotekspension i Göteborg som gjorde en värdering och sedan lånade vi 897 000 kronor. Det här är vår pensionsförsäkring för på min lärarlön har jag inte haft möjlighet att spara till en pensionsförsäkring, säger Bosse. Helt nyligen bjöd de sönerna med respektive på en resa till London och var bland annat och såg Mama Mia.

– För en gammal svensklärare var det också en upplevelse att se The Globe, säger Bosse, som undervisat i svenska och historia på högstadiet och gymnasiet. Först var han på Hvidfeldtska gymnasiet i fem år och därefter på Göteborgs Högre Samskola i 33 år. Under senare år undervisade han även i SO-ämnen som geografi och religion och var även studierektor i flera år fram till pensioneringen 1997.

Arbete i skolan

Bosse har fortsatt att arbeta en dag i veckan och håller i fonden för Erik J. Holmbergs stiftelse, ett stipendium som delas ut till avgångselever som gjort framsteg i sitt skolarbete. Anita har också arbetat på samma skola som skolvärdinna och hjälper fortfarande till varje år på skolans traditionella lussefest, då eleverna får bära de 250 folkdräkter som finns i skolans ägo, en tradition som lever kvar sedan skolan grundades 1901. Anita började dock sin karriär på Vinges advokatbyrå där hon fick förmånen att arbeta med byråns grundare Karl-Axel Vinge. När barnen föddes slutade hon på Vinges och under några år hade Anita dagbarn fram till att hon fick jobbet på Göteborgs Högre Samskola.

Humanister

En humanistisk livssyn präglar paret Borgström och båda är engagerade i Lions hjälpverksamhet. De berättar entusiastiskt om förra årets resa till Prienai, ett område på landsbygden i Litauen där de stöttar ett antal skolor. Tillsammans med de andra medlemmarna i föreningen lastade de en buss med 750 banankartonger som innehöll allt från cyklar till kläder och leksaker. De har också skickat iväg lastbilar med utrangerade sängar och laboratorieutrustning från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg till ett sjukhus för TBC-sjuka i Litauen.
– Vi vet att allt kommer i rätta händer eftersom vi själva åker över med sakerna, säger Anita och Bosse, som med stor glädje och värme talar om fantastiska möten med skolbarn, skolans personal och familjer ute på landsbygden i Litauen.

 

Powered by Delta Web Solutions